Så blir du jurist

 

Om du vill bli jurist är du inte ensam. Det är en av de populäraste utbildningarna i Sverige och tusentals människor söker någon av juristlinjerna på Sveriges universitet varje år. För att bli utbildad jurist krävs det nämligen att du klarar flera år av krävande juriststudier. Det är inte alla som klarar av den tuffa studietiden, men om du har det som krävs kommer du att belönas med strålande arbetsutsikter. Jurister tenderar nämligen att få anställning med hög lön i större utsträckning än många konkurrerande utbildningar, vilket bidrar till dess popularitet. Så hur går du tillväga för att bli jurist?

För att få behörighet till universitetsutbildningarna för jurister krävs det att du har fullständiga

Successful business woman outdoors walking on the street texting on her phone

gymnasiebetyg. Det räcker dock inte med att du har klarat av dina gymnasiekurser med nöd och näppe. För att stå ut i konkurrensen och komma in på juristlinjen måste du ha tillräckligt bra betyg eftersom du konkurrerar med tusentals andra. Antagningspoängen varierar mellan olika skolor liksom mellan olika terminer, men du får räkna med att ligga nära det maximala snittet på 22.5. När du har fått dina gymnasiebetyg kan du ansöka om en plats. Juristlinjer finns i städer som Lund, Uppsala och Umeå.

I Sverige är en juristutbildning i regel fem år, vilket leder till en master-examen. Det betyder att du måste skriva ett examensarbete som normalt ligger på 30 högskolepoäng. Det motsvarar en termins heltidsstudier och det är en avgörande del för att du ska bli godkänd i din utbildning. När du har fått din uppsats godkänd kommer du att kunna ge dig ut i arbetslivet. Som jurist har du stora möjligheter att arbeta inom en rad olika sektorer. Oavsett om du vill jobba i Sverige eller internationellt finns det gott om arbetsgivare som är i behov av en jurist. Med tanke på den stora konkurrensen gäller det dock att visa framfötterna och se till att ansöka om såväl praktikplatser som anställningar. På så sätt visar du att du vill ta för dig och kan påbörja ett arbetsliv som jurist. Om du inte trivs inom juristyrket är utbildningen ändå bra att ha på ditt CV eftersom det visar att du klarar av akademiska studier på hög nivå.

Reply